Digitale tachograaf

Smart tachograaf

De eerste generatie digitale tachograaf werd in 2006 ingevoerd. Sinds 15 juni 2019 is er een belangrijke wijziging: voertuigen die sinds die datum voor het eerst worden geregistreerd, moeten verplicht de nieuwe ‘smart tachograaf’ aan boord te hebben. En daar hoort ook een nieuwe generatie (tweede) bestuurderskaarten, bedrijfskaarten, werkplaatskaarten en inspectiekaarten bij. Overigens kan de eerste generatie bestuurders- en bedrijfskaarten ook in de smart tachograaf gebruikt worden en andersom geldt dat ook.

Krijg je voor het eerst te maken met een smart tacho of een nieuwe generatie bestuurderskaarten, dan is het belangrijk om je software waarmee je de tacho uitleest te updaten. Dit om te voorkomen dat gegevens verloren gaan.

De smart tachograaf legt automatisch locatiegegevens via satellietsystemen vast. Met de ingebouwde DSRC-interface kunnen controlerende instanties tijdens het rijden, op korte afstand, voertuiggerelateerde signalen van fraude en manipulatie uitlezen. Rij- en rusttijden zijn van een afstand niet te meten, maar wel of er bijvoorbeeld zonder kaart gereden wordt. Overigens kan het nog even duren voordat alle controlerende instanties over dergelijke apparatuur beschikken.